Историята на самолетите

Самолет със своето старо наименование аероплан се появява за първи път през Средновековието. Първата идея била на Леонардо да Винчи и още в 15–ти в. Тогава той проектирал план и чертеж на планер и хеликоптер. Първата летателна машина била наречена Орнитоптер. В историята за първи пилоти на самолет са известни имената на братя Монголфие. Това поставя началото на летателната авиоистория, която за онова време била и най-голямото предизвикателство.

Предисторията на първите самолети започва в далечната 1853 г., когато англичанинът Джордж Кайли прави своя първия полет с планер. Малко след него Жан-Мари льо Бри задвижва планерът, чрез теглен с кон в участък на самия бряг.

Джон Дж. Монтгомъри е първият пилот на планер, а след него е и германецът Ото Лилиентал. Последният претърпява катастрофа с планера си. По-късно братя Райт черпят информация за управлението на планерите от записките на германеца Ото.

Първият самолет се появява през XX в.през 1903 г. и това е дело на двамата братя Райт. Първата машина известна като „Флайер І“. Създадена е в САЩ от Уилбърт и Орвил Райт. Тя остава в историята с полета си над Северна Каролина, където преобладавали мразовити климатични атмосфери. „Флайер І“ прави цели 4 полета на височина 279 метра. Силните ветрове увреждат планера и това води до катастрофата му. По-късно двамата братя реставрират „Флайер“ и го предоставят на музей. Днес първият самолет може да се види националния музей на авиация и космонавтика във Вашингтон.

Известно е още, че за направата на самолета Флайер I са използвани хиляда долара. В конструкцията му има всичко, което днес имат съвременните модели, но със значително по-неусъвършенставни технологии.

По-късно неговият последовател „Флайър III“ демонстрира контрол и поведение във въздуха. В него е заложена система от макари, лостове и въжета, които са смятани за трудни за управление и дори опасна. След 10 г. по-късно са създадени първите с елерони управления.